Buttons

 

April 21, 2014

Sicília

I hate baking.
Don't get me wrong, I love cooking, but baking just involves too much weighing and measuring and timing and whisking, and if there's no whisky in whisking I ain't whiskin' it. For the fact that very few men are pastry chefs, there's a lot of manly science going on. And I'm much more, I'll-pour-some-more-Jack Daniel's-into-this-sauce kind of cook than a precise baker. Anyway, a bunch of us girls with blogs have been invited to a very special Sicilian trip to test out the Sicilian life and culture, as well as to undertake a course of true Sicilian baking under the master baker Gianni in the old city of Trapani. So, one fine April day, we took two shots of hard liquor at the Bratislava airport and boarded a flight to Sicily.
We baked with sweet Gianni, drove with dear Alessandro, learned about Marsala wine in Sicily's oldest wine cellar from darling Valentina, slept at an old convent-turned-b&b courtesy of delightful Luna, were accompanied by lovely Natalia (who is an expat currently living in Trapani and offering other wine-and-food hungry tourists the Sicilian experience via Moja Sicília) and mostly, we enjoyed each other's company as we sipped wine, walked the streets of the city and tried to pronounce Italian words. Yea I could go back. Now it's your turn.

***

Nenávidím pečenie.
Preto ma samú prekvapilo, že som sa podujala na výlet plný Sicílskeho pečenia organizovaný vďaka Moja Sicília. Je pravda, že s tým malo čo do činenia aj to, že išli snáď všetky baby, a aj to, že naše ubytovanie vyzeralo takto. Tak sme sa teda ocitli, akosi veľa bloggeriek nás bolo, na Bratislavskom letisku pri prvom poldeci. No a výlet sa mohol začať.
Môžem byť len vďačná, že bolo viac vína ako pečenia. Ikeď sladký starý Gianni, ktorý vlastní pekáreň v Trapani už od 1969 by sa na mňa možno mračil. Uňho sme sa totiž učili piecť napríklad tradičnú cassetu alebo kandizovať pomaranče (je to dlhý proces, jebte na to). Okrem pečenia sa ale dozviete aj iné kulinárske zaujímavosti. Napríklad sa môžte opiť na ochutnávke fantastického fortifikovaného vína Marsala. Alebo môžte zbehnúť na rybí trh. Alebo ochutnajte šťavnaté krvavo-červené sicílske pomaranče. Alebo najchutnejšie kapary. Alebo víno. Bože, toľko vína...
Je toho veľa a kľudne by som sa mohla vrátiť. Teraz je ale rad na vás...

--Tammy*







Na výlete sa zúčastnili: Sladká Zuzka z The Hedonist Klub, sladká Ľubka z Home Bakery, sladká Júlia z Le Sucré-sweet manufacture, ďalej Zuz z Shosannagraphy, Zuzka z red poppy stories, Valentína, erudovaná vínna zámocká princezná z Herálca, Kamilka & moi.

Nekolážované fotky courtesy of The Hedonist Klub.

1 comment: